Kulturperler er blevet mere og mere populære, da de er en mere overkommelig løsning for perlesmykker, samtidig med at de stadig har den samme skønhed og elegance som ægte perler. Faktisk er de fleste perler på markedet i dag kulturperler.

Ved fremstillingen af kulturperler indsætter man et lille stykke kappevæv fra en donorøsters i værtsøstersen. Værtsøstersøen begynder derefter at producere perle omkring denne kerne, hvilket resulterer i en kulturperle. Perler findes i forskellige former og størrelser og kan anvendes i alle typer smykker ligesom ægte perler. De findes også i en lang række farver, f.eks. klassisk hvid eller cremefarvet, lyserød, guld og endda sort.

Perler kan handles i alle prisklasser. Her er det selvfølgelig kvaliteten, men også stedet fra hvor de forskellige typer stammer fra. Du kan også købe de helt billige perler, som kan bruges til at lave smykker til børn med.

Perler igennem historien

Perlearbejde har en rig historie, og traditionelt perlearbejde er blevet videregivet gennem generationer i forskellige kulturer. I indiansk perlearbejde indgår der f.eks. ofte symboler og mønstre, som har kulturel betydning. Perler blev også historisk set brugt som valuta og handelsvarer blandt afrikanske stammer

I moderne tider bruges perler fortsat til dekoration og udsmykning i smykker og tøj samt til funktionelle genstande som tasker og nøgleringe. De er også en populær hobby med online fællesskaber og vejledninger, der er let tilgængelige for dem, der er interesserede i at lære håndværket. Uanset om de bruges til personligt udtryk eller praktisk brug, har perler været et alsidigt materiale til kreativitet og udsmykning gennem historien.

Glasperler blev også meget handlet og værdsat af de indfødte amerikanere og blev ofte brugt som dekorative accenter på tøj eller som kropsudsmykning. Perlernes unikke iriserende glans gjorde dem endnu mere tiltrækkende, og de blev ofte byttet for varer eller givet som gaver i ceremoniel sammenhæng. Ligesom glasperler kunne perler fås gennem handel med nabostammer eller ved hvide handelsposter. Perler havde imidlertid også en åndelig betydning for mange stammer, idet de blev forbundet med vand og frugtbarhed. De blev ofte brugt i traditionel medicin og i ceremonier i forbindelse med fødsel og graviditet. I nogle stammer troede man endda, at perler havde evnen til at afværge onde ånder. Mens glasperler fortsat er populære blandt indianerne i dag, ses perler sjældnere hos de indfødte amerikanere.

Sådan arbejder du med perler

Først skal du samle dine materialer – perler, snor eller tråd, en nål (hvis du bruger frøperler) og eventuelle andre materialer som f.eks. hægter. Beslut dig derefter for, hvordan dit stykke skal se ud – vil du holde dig til én type perle eller vil du blande dem? Skal der være mønstre eller et bestemt farveskema?

Når du har en plan på plads, begynder du at sno perlerne på tråden eller snoren, indtil du når den ønskede længde. Glem ikke at tilføje eventuelle yderligere fund som f.eks. hægter, før du fastgør enderne

Du kan også prøve mere avancerede teknikker som perlevævning eller knobning for at tilføje tekstur og detaljer til dit værk.