Guide til at hjælpe dit barn med at falde i søvn

lille pige der sover

En af de største udfordringer i hverdagen for enhver forælder, er kampen om at få børnene til at sove. De små vildbasser har det med at modarbejde sengetiden, og vil for enhver pris holde sig længere oppe. Det gør det svært for forældre, at få deres børn til at falde til ro og dermed i søvn. Hvorfor de har så meget energi om aftenen, kan skyldes mange ting, og vi har herunder samlet nogle konkrete tips, som forhåbentlig vil gøre din daglige kamp lettere.

  1. Energi kommer af energi, og det findes i madvarer og søde drikkevarer. Du bør undgå alle former for sukker i hverdagen efter kl. 17, og efter aftensmad bør dine børn ikke få mere at spise.
  2. Undgå stimulerende aktiviteter fra mobil, tablet eller fjernsyn mindst én time før, at du lægger dit barn til at sove. Det er bevist at vores hjerner aktiveres af den belysning en skærm afgiver, og det gælder faktisk også for dig selv. Hvis du selv bruger en computer eller telefon inden sengetid, kan vi anbefale at downloade en app, som justere skærmlyset i takt med klokkeslættet.
  3. Læg en klar sengetid og gør barnet opmærksom på, at det er sengetid mindst 10 minutter før. På den måde når de små at indstille sig på, at det snart er tid til at sove.
  4. Skab en fast rutine mindst en halv time før de skal sove, så de når at falde til ro mentalt. Det kan fx være at læse en god bog eller snakke med dem fra sengekanten.
  5. Indeklima er alfa omega, hvorfor det hverken må være for varmt eller for koldt, og samtidig skal det være behageligt sengetøj, som de lægger sig til rette i.
  6. Sørg for at dit barn føler sig tryg, når de skal sove. De helt små kan måske have behov for, at du er der helt til de falder hen, eller at de har en bamse eller natlampe at læne sig op mod.
  7. Hvis dit barn sjældent adlyder at falde til ro, og kommer ud fra værelset efter du har lagt dem til køjs, så kan du overveje at indføre et belønningssystem. Du kan stille det op således, at fra hver dag de går i seng til tiden, og ikke kommer ud fra værelset, så får de ét point. Når der er samlet fem point sammen, kan det udløse en præmie som at få slik fredag aften eller en halv times ekstra skærm tid en af dagene.
  8. Giv aldrig efter for dit barn – det er dig, som bestemmer. Hvis først de har luret, at du er til at påvirke, så er det særdeles svært at få vendt den situation.

You may also like