Kender du en rubiks cube? Måske ved du, hvad en professorterning er, og det dækker over det samme. Det kan virke nørdet, men det er slet ikke uopnåeligt at lære at samle en rubiks cube.

Nogle tror, at det er svært at lære at samle en rubiks cube, og det kan det naturligvis være i starten. Dog er der masser af hjælp at hente. På YouTube er der et utal af videoer, som alle har til formål at vise, hvordan man samler forskellige cubes herunder en ganske almindelig 3x3x3 rubiks cube, som er den, de fleste starter op med. Man kan sætte videoen på pause, så ofte man har brug for det og se videoen igen og igen.

Hvis man foretrækker at læse sig frem til løsningen, findes der en super vejledning inde på Mastercubestore.dk, hvor man ligeledes kan købe forskellige cubes.

løsning af rubiksterning

Kom godt i gang

Det kan godt svare sig at købe en god cube fra starten. En god cube behøver ikke være dyr, den skal bare være til at bevæge uden besvær. Og hvis man besidder en gammel model fra 80’erne, er denne sandsynligvis nærmest umulig at dreje rundt på. Dette vil næsten omgående bevirke, at man ikke gider beskæftige sig med cuben, da den kræver mange fingerkræfter, og dette kommer lynhurtigt til at tage fokus fra læringsprocessen, specielt hvis man lige er startet.

En god rubiks cube skal man effektivt kunne dreje på, uden det kræver fingerkræfter. Senere når man skal videre med de hurtige algoritmer, skal man kunne bevæge cuben med sin lillefinger, og det man kun med en ordentlig cube.

Mens man stadig er i gang med at lære at samle rubiks cuben, kan man selvfølgelig synes, at det virker håbløst. Men de fleste vil finde ud af, at det ikke tager så lang tid at lære, som de troede, da de startede. Der findes heldigvis noget, som hedder muskelhukommelse, og det gør, at musklerne efter et stykke tid vil kunne huske de forskellige algoritmer, så hovedet ikke behøver det.

Når man tænker over det, er det samme mekanisme som med fjernbetjeningen, telefonen og tastaturet. Efter noget tid ved man, hvor man skal trykke, og så gør man det helt automatisk uden at tænke over det.

Til afstresning eller konkurrence

Når man først har lært at samle cuben, vil man opdage hvor afstressende det er at sidde og dreje på sin rubiks cube. Det er lidt ligesom med strikketøjet, hvor man bare sidder og laver mange af de samme bevægelser. Efterhånden kan man gøre dette, samtidig med man ser tv eller snakker, og det vil føles afstressende at sidde med noget i hænderne. Der findes flere forskellige metoder til at løse en rubiks cube, og er man konkurrencemenneske, vil man sikkert gerne lære den professionelle metode, som gør det muligt at løse en rubiks cube på få sekunder. For den øvede kan det også være en udfordring at lære at samle andre typer af cubes måske en 4x4x4, hvis udfordring især består i, at den ikke har nogen midte.