Når alt er nyt, og du danser på lyserøde skyer, tænker du næppe på, hvad der sker, hvis din kæreste går. Men det burde du nok. Hvis I køber hus sammen, men ikke lige bliver gift, kan et brud koste dig dyrt. Og ikke kun følelsesmæssigt. Der findes nemlig ingen faste regler for, hvordan man deler det, man ejer, hvis man ikke er gift.

Lav en skriftlig aftale

Det kan virke helt forkert at snakke om at gå fra hinanden, mens man er nyforelsket. Men det er faktisk kærligt at lave en skriftlig aftale. Hvis I på forhånd har skrevet ned, hvordan I vil dele tingene, skal I, i det mindste ikke slås om den del, den dag den ene af jer går. Sådan en aftale kaldes en samejeoverenskomst og kan laves af alle, der ejer fast ejendom sammen med hjælp af blandt andet Fairjura.

Hvem får huset

I en samejeoverenskomst skriver man ned, hvem, der har krav på hvad, når I skal af med jeres fælles hjem. Det betyder, at hvis du har betalt det hele, men kærestens navn også står på kontrakten, så skal I skrive det ned. På den måde får du det hele, når huset skal sælges. Det samme gælder, hvis I har betalt halvdelen hver.

Samejeoverenskomst

Kan du blive boende

Det er ikke kun ejerskabet, I kan skrive i samejeoverenskomsten. I kan også notere, hvem af jer, der må blive boende, mens den anden må flytte. Den slags kan være vanvittigt svært at enes om, når man først står i situationen. I aftalen kan I også skrive, hvem der betaler, hvis tagstenene glider ned eller vandrørene springer.

Konkursen truer

Lad os sige, I går fra hinanden og du får lov at blive boende. Det er som udgangspunkt fint, men lad os så sige, at din kæreste bestemmer sig for, at du så også selv kan betale afdragene. Da I købte huset var regnskabet baseret på, at I havde to indkomster. Nu står du med det hele selv og der er intet du kan gøre lovmæssigt. Det kan nem ende i konkurs og tvangsauktion

Også for venner og familie

Man behøver ikke at være kærester for at lave en samejeoverenskomst. Man behøver ikke engang bo sammen. Hvis du ejer et sommerhus med dine brødre, kan sådan en aftale også være en rigtigt god idé. Måske kan du ikke forestille dig, at du nogensinde rager uklar med dem, men det sker oftere end man tror. Også der kan du komme til at hænge på regningen.

En slags sikkerhedssele

Du tænker måske stadig, at du ikke vil ødelægge den gode stemning? Men det lille ubehag, du måske føler ved at bringe emnet op, kan spare jer begge for en masse smerte i fremtiden. Du tager jo også sikkerhedssele på, selvom du ikke regner med at køre galt. Uden selen ville du ende med hovedet ud ad forruden. Det samme gælder ved et brud. Det er bedre at sikre sig på forhånd end at stå med regningen bagefter.